łosoś

Szybki zdrowy i wykwintny obiad?

Jak takie cudo stworzyć? Najlepiej z dobrej jakościowo ryby. A jaka to królewska ryba? Łosoś!

Surowego łososia, najlepiej jeszcze ze skórką, po wyjęciu z opakowania dokładnie myjemy.
Skraplamy cytryną, solimy. Szczyptę pieprzu dodajemy dla smaku.  Do tego jakieś zioła. Ze swojej strony mocno polecam dużą ilość rozmarynu. wkładamy do brytfanki polewamy oliwą z oliwek, zgniatamy i wrzucamy dużą ilość czosnku.

I tyle z naszej strony. Reszta roboty należy już do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

 

Spis składników:

  • Łosoś – porcja dla 2 osób.
  • połowa cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (nie opłaca się oszczędzać, lepiej niestety kupić droższą)
  • Czosnek, minimum 5-6 ząbków
  • przyprawy: rozmaryn, sól i pieprz

Całość podajemy z ryżem i szpinakiem – oczywiście jeśli lubimy.